Exfolianten: het verschil tussen AHA en BHA

Onze huid verliest elke dag huidcellen. Dit is een natuurlijk proces dat in de loop der jaren vertraagt. De oorzaken? Vooral huidveroudering en zonneschade. Het resultaat is een doffe, droge en/of schilferige huid. Vaak voorzien van verstopte poriën, rimpels, bultjes en een oneffen huidteint. Je kunt je huid een handje helpen door de opgebouwde laag dode huidcellen te verwijderen. Hierdoor komt je zachte, gehydrateerde en stralende huidlaag weer naar boven. Dit doe je met een AHA of BHA. Wat zijn AHA’s en BHA’s precies? En wat zijn de verschillen en voordelen? We praten je bij.

Wat zijn AHA’s?

AHA’s zijn alphahydroxyzuren. Het zijn organische zuren die in de natuur voorkomen en in water oplosbaar zijn. Zodra ze in contact komen met je huid, worden dode huidcellen verweekt. Hierdoor ontstaan er nieuwe cellen. De meest bekende AHA-fruitzuren zijn glycolzuur, melkzuur, appelzuur en citroenzuur.

AHA’s worden al eeuwenlang gebruikt om de huid er beter uit te laten zien. Ze worden vooral ingezet bij een ongelijke huidskleur, vergrote poriën, tekenen van veroudering en lichte hyperpigmentatie.

 

En wat zijn BHA’s?

BHA’s zijn betahydroxyzuren. Dit zijn in olie oplosbare fruitzuren. Ze bevorderen de groei van nieuwe huidcellen door de bovenste laag van de huid te exfoliëren. De meest bekende is salicylzuur. Dit zuur dringt diep door in de huid om overtollige olie en talg op te lossen.

BHA’s worden voor verschillende huidproblemen ingezet.

  • Een gevoelige huid kalmeren
  • De huidskleur egaliseren
  • Poriën ontstoppen
  • Roodheid door rosacea verminderen
  • Ontstekingen door acne verminderen

 

Dit doet een AHA of BHA met je huid

Zowel AHA’s als BHA’s zijn erop gericht om dode huidcellen los te weken. Ze hebben een peeling effect en zorgen ervoor dat de laag die dode huidcellen bij elkaar houdt, wordt opgelost. Hierdoor laat je huid de dode huidcellen los. Hoewel je deze niet ter plekke ziet verdwijnen, merk je vaak wél dat je huid zachter aanvoelt en er jonger uitziet. Zorg wel dat je een mild exfoliant gebruikt.

 

De voordelen van AHA’s en BHA’s

Een AHA of BHA…

  • Vermindert de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels
  • Zorgt ervoor dat de huid er steviger uitziet en aanvoelt
  • Hydrateert de huid
  • Laat een doffe huid weer stralen
  • Verzacht een ruwe huid en bultjes

 

Hoe AHA en BHA van elkaar verschillen

AHA’s werken vooral op het huidoppervlak. Hierdoor zijn ze met name geschikt voor een normale tot droge huid met tekenen van zonneschade. Ze helpen de huid om de vochtbalans op peil te houden.

BHA’s dringen dieper door tot in de poriën. Ze zijn van nature ontstekingsremmend. Daarom zijn ze het meest geschikt voor mensen met een gecombineerde tot vette of gevoelige huid.

 

Een AHA of BHA in je huidverzorgingsroutine

Wil je een AHA of BHA toevoegen aan je huidverzorgingsroutine? Dan raden we aan om niet té enthousiast aan de slag te gaan. De meeste mensen hebben het niet nodig om veel en vaak te exfoliëren met een AHA of BHA. Het kan verschillende voordelen hebben, maar toch raden wij als huidspecialist aan om een beetje op te letten. Er zijn veel mensen die kiezen voor een verkeerde exfoliant óf die overenthousiast raken. Hierdoor kunnen er vervelende huidreacties ontstaan. Laat je daarom goed adviseren.

 

Vital staat voor je klaar

Iedere huid is anders en heeft andere behoeften. Onze specialisten geven je graag advies over het gebruik van een AHA of BHA. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek gaan we graag met je in gesprek en stellen we samen een persoonlijk behandelplan op.

Heb je nog vragen over AHA’s of BHA’s? Of ben je benieuwd wat we voor jouw huid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut