Alles over exfoliëren

Iedereen heeft het erover: exfoliëren. Volgens veel mensen dé manier om een stralende, egale en gehydrateerde huid te krijgen. Maar wat is exfoliëren precies? En is het eigenlijk wel zo goed voor je huid? We praten je bij. Lees snel verder.

Wat is exfoliëren?

Exfoliëren is een manier om dode huidcellen van de bovenste huidlaag te verwijderen. Dit proces gebeurt ook van nature in de huid. Met een exfoliant help je de natuur een handje. Opgehoopte huidcellen kunnen namelijk zorgen voor onzuiverheden. Om dit te voorkomen, is het mogelijk om je huid te exfoliëren. Zo zorg je ervoor dat de celvernieuwing gestimuleerd wordt.

 

Waarom exfoliëren

Veel mensen kiezen ervoor om hun huid regelmatig te exfoliëren. Dit zou verschillende voordelen hebben.

  • Dode huidcellen verwijderen
  • Celvernieuwing stimuleren
  • Poriën openen
  • Onzuiverheden verwijderen
  • Verzorgingsproducten beter opnemen
  • Bloedsomloop stimuleren

 

Manieren om te exfoliëren

Als je een exfoliant wil toevoegen aan je huidverzorgingsroutine, is het belangrijk om te kiezen voor een zuur dat past bij je huid. Er zijn veel soorten op de markt, maar het grootste onderscheid zit tussen AHA en BHA zuren. AHA zuren worden ook wel fruitzuren genoemd. Denk aan melkzuur, glycolzuur en amandelzuur. Geschikt voor huiden die kampen met droogheid, pigmentvlekken en fijne lijntjes.

Het bekendste BHA zuur is salicylzuur. Dit zuur dringt diep door in de poriën waardoor het opgehoopt talg oplost. BHA zuren zijn geschikt voor een vettere huid met verstopte poriën.

 

Te vaak exfoliëren

Exfoliëren hangt samen met je huidbarrière. Deze laag beschermt je huid tegen invloeden van buitenaf en vervult een belangrijke functie. Wanneer je te vaak exfolieert, raakt deze barrière verstoord en beschadigd. Met als resultaat: een rode, strak gespannen huid met droge plekken. Doordat je huid gedehydrateerd is, neemt de talgproductie toe. Hierdoor ontstaan er juist onzuiverheden zoals acne.

 

Is exfoliëren goed voor acne?

Ondanks dat exfoliëren verschillende voordelen kan hebben voor de huid, staan wij hier toch iets kritischer tegenover. Door je huid (te) vaak te exfoliëren, activeer je juist acne. Daarnaast zijn er veel mensen die kiezen voor een verkeerde exfoliant óf die overenthousiast raken. Thuis wordt er, zonder toezicht van een expert, enthousiast aan de slag gegaan met bepaalde producten. Hierdoor kunnen er vervelende huidreacties ontstaan. Ons advies? Laat je adviseren door een huidspecialist.

 

Exfoliëren of niet? Vrijblijvend advies

Iedere huid is anders en heeft andere behoeften. Voordat je zelf aan de slag gaat, raden wij aan om een huidspecialist te bezoeken. Onze specialisten weten precies wat jouw huid nodig heeft en of exfoliëren daarbij past. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek gaan we graag met je in gesprek. Samen stellen we een persoonlijk behandelplan op.

Heb je nog vragen over exfoliëren? Of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut