Help! Ik heb een pukkel
Stel je even voor. Je wordt wakker en maakt je klaar voor de dag. Als je in de spiegel kijkt, valt je oog op een pukkel. Direct schieten er een aantal vragen door je hoofd. Hoe komt die daar? Zal ik ‘m uitknijpen? En hoe voorkom ik pukkeltjes? In dit blogbericht geven we antwoord op al je vragen. Lees snel verder.
Hoe ontstaat een pukkel?
Een pukkel ontstaat wanneer je poriën verstopt raken met talg, dode huidcellen en/of bacteriën. Het uiteindelijke resultaat is een zichtbaar puistje op het huidoppervlak. Een pukkel neemt verschillende vormen aan, zoals een witte kop, een rood bultje of een onderhuidse bult. De oorzaak? Die is uiteenlopend. Denk aan hormonale schommelingen (zoals de puberteit), voeding en stress.
De oorzaak van pukkels
Pukkels kunnen op verschillende delen van je lichaam oppoppen. Ze komen het meeste voor op gebieden waar veel talgklieren aanwezig zijn. Het gezicht is daarom een fijne plek voor puistjes. Elke plek kent zijn eigen oorzaken. We sommen de meest voorkomende op.
- Voorhoofd: pukkels op je voorhoofd worden veroorzaakt door verschillende factoren. Ze treden met name op bij mensen met een vette huid. Je kapsel kan dit probleem verergeren. Daarnaast hoopt er vaak overtollig zweet en talg op je voorhoofd op. Dit vergroot de kans op puistjes.
- Neus: pukkeltjes op je neus zijn meestal klein van stuk. Het zijn dan ook vaker mee-eters. De grootste oorzaak? Actieve talgklieren. Ook kan het te maken hebben met een slecht dieet of problemen met je darmen.
- Wangen: puistjes op de wangen kunnen te wijten zijn aan telefoons, kussenslopen of make-up kwasten waar bacteriën op zitten. Zorg daarom dat je deze spullen, maar ook je huid goed reinigt. Een goede skincare routine is daarbij heel belangrijk.
Voorkomen is beter dan genezen
Pukkels zijn heel normaal. Vrijwel iedereen heeft er wel eens last van. Hoewel je er niet onzeker over hoeft te zijn, begrijpen wij wel dat het je zelfvertrouwen aantast. Deze tips helpen je om puistjes te voorkomen.
- Houd je gezicht goed schoon. Reinig je gezicht twee maal per dag. Doe dit met een milde gezichtsreiniger.
- Raak je gezicht zo min mogelijk aan. Dit brengt bacteriën, talg en vuil over wat bijdraagt aan het ontstaan van puistjes.
- Let op je voeding. Alhoewel acne niet direct wordt veroorzaakt door voeding, kan het wél de oorzaken triggeren. Neem je voedingspatroon daarom eens onder de loep.
- Verminder stress. Stress draagt mogelijk bij aan het ontstaan van puistjes. Minder stress, meer ontspannen dus.
- Bescherm je huid tegen de zon. Hoe? Draag dagelijks een hoge SPF. Ja, ook als de zon niet schijnt.
Pukkel uitknijpen? Niet doen!
We begrijpen dat het heel verleidelijk is om een pukkel uit te knijpen. Zeker als je een witte kop ziet. Toch zeggen wij: niet doen. Wanneer je een pukkel uitknijpt, verspreiden de bacteriën zich namelijk verder naar andere delen van je huid. Dit kan leiden tot een infectie of ontsteking, het ontstaan van meer puistjes of zelfs littekenvorming. Afblijven dus!
Wat helpt wél tegen pukkels?
We horen je denken. Wat helpt er dan wél als je een pukkel hebt? Nou, dit bijvoorbeeld.
- Was je handen regelmatig. Zo voorkom je verdere besmetting.
- Blijf van de pukkel af. Dan gaat de genezing het snelste.
- Reinig je gezicht voorzichtig met een milde reiniger. Dikke crèmes of agressieve serums? Liever niet.
- Heb geduld. Geef de pukkel de tijd om op natuurlijke wijze te genezen.
- Laat je huid dan professioneel behandelen. Een acne behandeling op maat is het meest effectief.
Acne behandeling door Vital Acne Instituut
Heb je last van pukkels en wil je daar graag vanaf? Dan helpen wij je graag met een acne behandeling op maat. Hierbij pakken we de buiten- én binnenkant van het lichaam aan. Zonder medicatie, met resultaat. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek met één van onze huidspecialisten. Wij helpen mensen al meer dan 40 jaar. Dat doen we ook graag voor jou.