Hoe ontstaat acne? De feiten en fabels op een rij

Of je nu net naar de middelbare school gaat of bijna met pensioen gaat. Een puistje kan altijd de kop opsteken. Je leeftijd speelt daarin geen enkele rol. Maar hoe ontstaat acne eigenlijk? En nog belangrijker: hoe kom je er vanaf? Wij hebben een aantal feiten en fabels rondom acne voor je op een rijtje gezet. Komen ze.

Acne ontstaat door slechte hygiëne

Dit hardnekkige gerucht helpen we graag de wereld uit. Het is namelijk een fabel. Acne ontstaat door een verhoogde talgproductie. Iets wat veroorzaakt wordt door veranderingen in je hormoonhuishouding. Dit heeft dus niks met hygiëne te maken. Sterker nog, soms kan acne juist ontstaan omdat je je huid te goed reinigt of de verkeerde producten gebruikt.

Heb je echter al last van puistjes? Dan kan een slechte hygiëne deze wel erger maken. Verwijder dus altijd je make-up voordat je gaat slapen.

Acne ontstaat door ongezonde voeding

Oei. Dit is een lastige. Het is een feit én een fabel. Het kan zo zijn dat jouw huid reageert op bepaalde voedingsstoffen waardoor de talgproductie toeneemt. Om erachter te komen waar jij gevoelig voor bent is het nodig om een voedselintolerantie test te doen.

Heb je dan nooit meer last van acne als je deze voedingsstoffen weglaat? Helaas. Dat zou te mooi zijn om waar te zijn. Voor een stralend huidje heb je – naast zo’n test – nog wat meer nodig. Daarover later meer.

Acne is besmettelijk

Hier kunnen we heel kort over zijn. Absoluut niet. Dit is een grote fabel. De bacterie die acne veroorzaakt, kan niet worden overgedragen van mens op mens. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn.

Make-up verergert acne

Helaas, dit is een feit. Het is daarom belangrijk om bijvoorbeeld foundation te dragen zonder olie of vetten. Maar ook om de kwasten en sponsjes die je gebruikt regelmatig schoon te maken. Kies altijd voor producten waarbij de verpakking vermeldt dat deze niet-comedogeen, hypoallergeen of parfumvrij zijn. Zo voorkom je verstopte poriën, mee-eters en puistjes.

Dus, hoe kom je van acne af?

Onze acne behandeling bestaat uit vier stappen. Het begint allemaal met een intakegesprek. We onderzoeken je huid en stellen een persoonlijk behandelplan op. Vervolgens gaan we aan de slag. We nemen een voedselintolerantie test af, je start met een detox kuur en ondergaat verschillende behandelingen. Ook krijg je producten mee voor thuis. Het resultaat? Jouw huid verbetert tot wel 95%. Zonder medicatie!

Benieuwd? Plan een vrijblijvend intakegesprek in.

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut