Litteken ontdekt? Zo ontstaan én herstellen ze!

Op bijna ieder lichaam ontdek je er wel een aantal: littekens. Het zijn blijvende herinneringen aan een flinke valpartij, een operatie of het uitknijpen van een puistje. Maar hoe ontstaat zo’n litteken eigenlijk? En welke factoren hebben invloed op de littekenvorming? Je leest het in deze blog.

Hoe ontstaan littekens?

Een wondje hoeft niet direct te betekenen dat je de rest van je leven tegen een litteken aankijkt. Wanneer alleen de opperhuid beschadigd is, heb je geluk. Dit geneest meestal snel waardoor je er niks aan overhoudt. Is je huid dieper beschadigd? Dan is de kans op een litteken een stuk groter. Zeker wanneer het lang duurt voordat de huid genezen is.

Het litteken zelf wordt gevormd door littekenweefsel dat voor een groot gedeelte uit bindweefsel bestaat. Dit is pigmentloos, waardoor het afsteekt tegen de huid.

Littekenvorming: deze factoren spelen mee

Komt die ene vriend(in) altijd ongeschonden uit de strijd, terwijl jij aan iedere wondje een blijvend aandenken overhoudt? Dat kan. Littekenvorming is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste? Delen we met je!

  • De genezing van je huid. Een jonge huid geneest een stuk sneller dan een oudere huid. Die snelheid kan er echter wel voor zorgen dat er te veel nieuwe huid wordt gevormd. Je krijgt dan een dikker litteken. Ook bepaalde ziektes, bacteriën en medicatie kunnen roet in het eten gooien als het op wondgenezing (en dus littekenvorming) aankomt.
  • De plaats van het litteken. Heb je een wondje op je rug of borst, bijvoorbeeld van acne? Dan zorgen de beweeglijke lichaamsdelen ervoor dat deze minder goed geneest. Dat levert je een groter en opvallender litteken op.
  • Je aanleg. Hier spelen genen een rol. Mensen met een gekleurde huid lopen bijvoorbeeld meer risico op het ontwikkelen van extremere littekens als een keloïd.

Littekens in het gezicht verminderen?

Wij helpen je. Aan de hand van een uitgebreide huidanalyse stellen we een behandelplan op. Vaak is dit een combinatie van een behandeling met de Dermapen™ en diverse soorten peelings. Het aantal behandelingen dat nodig is, is afhankelijk van de diepte van jouw littekens.

Benieuwd? Plan een gratis en vrijblijvend gesprek met ons in!

Litteken behandeling

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut