Mallorca acne: 6 vragen en antwoorden

Misschien herken je het wel. In de zomer heb je (meer) last van onzuiverheden. Dit is mogelijk mallorca acne. En dat heeft niets te maken met het zonnige eiland in de Middellandse Zee. In dit blogbericht beantwoorden wij 6 vragen over deze huidklacht. Lees snel verder.

1. Wat is mallorca acne?

Mallorca acne, ook wel bekend als acne aestivalis of zomeracne, is een term voor ‘pukkeltjes door de zon’. De huiduitslag wordt vaak gezien bij vakantiegangers na een zonnige vakantie. Mallorca acne werd voor het eerst beschreven in de jaren 70. Een dermatoloog zag de uitslag destijds bij een groepje toeristen dat terugkwam van een vakantie op Mallorca. Daar komt dus ook de naam vandaan.

 

2. Hoe ziet mallorca acne eruit?

Eigenlijk is de naam mallorca acne een beetje verwarrend. Veel mensen spreken over puisten door de zon. Maar een typisch kenmerk van mallorca acne is juist dat er geen puistjes ontstaan, maar kleine rode bultjes of pukkeltjes. Meestal op de schouders, bovenarmen of rug. Ook komen ze regelmatig voor in de hals en het decolleté. Soms jeuken de bultjes, maar dit hoeft niet zo te zijn.

 

3. Hoe ontstaat mallorca acne?

De oorzaak van mallorca acne is niet helemaal bekend. We weten wél dat de huidklacht door een aantal dingen wordt getriggerd. Allereerst: overmatige blootstelling aan zonlicht of de zonnebank. Hierdoor wordt je huid namelijk dikker. Dit gebeurt heel geleidelijk: je hebt niet ineens een dikkere huid na een dagje op het strand. Maar als je huid overmatig wordt blootgesteld, kan je bovenste huidlaag dikker worden. Het gevolg? De afvoerkanaaltjes van je talgklieren worden geblokkeerd. Hierdoor raken ze verstopt en ontstaan er rode pukkeltjes.

Daarnaast kun je last hebben van zonneallergie. Dit betekent dat er een huiduitslag ontstaat met meerdere kenmerken. Bijvoorbeeld roodheid, jeuk en in het geval van mallorca dus ook pukkeltjes. Ook veelvuldig gebruik van vette zonnebrandcrèmes en oliën is een trigger.

4. Wie krijgt mallorca acne?

Iedereen kan mallorca acne krijgen. Naar schatting treft het zo’n 20 procent van de bevolking. Over het algemeen hebben meer vrouwen dan mannen er last van. Ook mensen met een acnegevoelige of vette huid krijgen er sneller mee te maken.

 

5. Hoe voorkom je mallorca acne?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om mallorca acne te voorkomen.

  • Vermijd het gebruik van zonnebanken
  • Gebruik geen afsluitende zelfbruiners
  • Ga niet te lang onder te zon, zéker niet zonder beschermende kleding en/of zonnebrand

Om te voorkomen dat mallorca acne uitbreekt, moet je zeker niet afzien van zonnebrandcrème. Integendeel. Zonnebrand is ontzettend belangrijk voor je huid en gezondheid. Het is wel belangrijk om huidvriendelijke producten te gebruiken en je goed te laten adviseren. Lees hier meer over zonnebrand en acne.

 

6. Wat te doen bij mallorca acne?

Als je last hebt van mallorca acne, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de symptomen te verlichten.

  • Stop met het gebruik van dikke, afsluitende crèmes
  • Reinig je huid goed: twee keer per dag met een milde reiniging
  • Bescherm je huid extra goed tegen zonlicht
  • Houden je symptomen aan? Laat je adviseren door een professional

 

Vital staat voor je klaar

Heb je last van (mallorca) acne en wil je hier graag vanaf? Wij staan voor jou klaar. Neem een kijkje bij onze acne behandeling of neem direct contact met ons op. Onze huidspecialisten zien je graag voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek.

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut