Tips voor het voorkomen en verwijderen van mee-eters

Mee-eters. Veel mensen hebben er last van. Bij sommigen verdwijnen ze vanzelf, bij anderen ontwikkelen ze zich tot een ergere huidaandoening zoals acne. Maar wat zijn mee-eters precies? Waar ontstaan ze? En hoe kom je ervan af? Vragen hebben is antwoord krijgen bij Vital. Lees snel verder.

Wat zijn mee-eters precies?

Mee-eters zijn (kleine) verstoppingen in de haarzakjes van je poriën. Ze worden ook wel comedonen genoemd. Via de poriën verlaten zweet en talg je lichaam. Wanneer dit zich ophoopt, ontstaan er mee-eters. Vaak worden deze bultjes verward met puistjes. Ze zijn echter niet hetzelfde. Wanneer de hoeveelheid bacteriën groeit en de mee-eter en het haarzakje ontsteken, ontwikkelt dit zich vaak tot een puistje.

 

Bij wie komen mee-eters voor?

Zowel pubers als volwassenen krijgen te maken met mee-eters. Bij pubers ontstaan ze voornamelijk door hormonale factoren. De puberteit zorgt er namelijk niet alleen voor dat er meer talgklieren worden gevormd. Ook dat ze overactief worden. Er wordt tijdens deze fase dus te veel talg aangemaakt. Het gevolg? Verstopte poriën.

Bij volwassenen ontstaan mee-eters meestal door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het einde van de dag niet goed wordt afgewassen is een veelvoorkomende oorzaak.

 

Hoe en waar ontstaan mee-eters?

Mee-eters ontstaan wanneer er talg, dode huidcellen en bacteriën ophopen en je poriën verstoppen. De talg vloeit in dat geval niet meer op een natuurlijke manier uit je huid. En ook al is talg noodzakelijk om je huid en haarzakjes soepel te houden; een te grote hoeveelheid zorgt vaak voor problemen.

Mee-eters duiken met name op in de t-zone: op je voorhoofd, kin en neus. Je talgklieren zijn daar namelijk het meest actief. Maar ook op de rest van je lichaam komen ze voor. Denk aan je rug en oren.

Zo zien mee-eters eruit

Mee-eters zijn kleine, ronde bultjes in de huid. We maken onderscheid tussen drie verschillende soorten.

  1. Open of zwarte mee-eters. Ook bekend als zwarte comedonen of blackheads. Hierbij is er een duidelijke opening in de huid ontstaan waardoor de talg is ingedroogd. Dit verklaart de donkere kleur.
  2. Witte mee-eters. Deze worden ook wel witte comedonen of whiteheads genoemd. Bij deze soort is de huid nog gesloten, waardoor je de talg nog duidelijk ziet zitten.
  3. Microcomedonen. Nóg kleiner dan whiteheads. Ze zien eruit als kleine, witte puntjes in de huid. Deze mee-eters ontwikkelen zich uiteindelijk in één van bovenstaande soorten.

 

Mee-eters uitknijpen? Niet doen!

Het is heel verleidelijk om je mee-eters uit te knijpen. Ons advies? Niet doen. Wanneer je ze uitknijpt, beschadig je je huid en is de kans op een ontsteking erg groot. Daarnaast verergeren de bacteriën op je vingers de ontsteking op je huid. Dit leidt mogelijk tot ergere vormen van onzuiverheden, zoals acne. Lekker vanaf blijven dus.

 

5 tips om mee-eters te voorkomen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Met deze tips houd je mee-eters op afstand.

  1. Zorg dat je voldoende vitamine A en C binnenkrijgt. Deze dragen namelijk bij aan het vernieuwen en herstellen van de huid.
  2. Pas je eetpatroon aan. Misschien ben je wel intolerant voor een bepaald soort voedsel. In dat geval helpt een voedselintolerantie test.
  3. Kies de juiste verzorging die past bij je huidtype. Reinig je huid vervolgens elke ochtend en avond om onzuiverheden te voorkomen.
  4. Hydrateer! Drink veel water en draag elke dag een moisturizer. Ook als je een vette huid hebt. Wanneer de vochtwaarden uit balans zijn, produceert je huid namelijk extra talg. Dit wil je natuurlijk voorkomen.
  5. Gebruik zo min mogelijk verstoppende producten zoals dikke crèmes en make-up.

Mee-eters verwijderen

Heb je last van mee-eters en wil je deze (laten) verwijderen? Dan kun je het beste naar een huidexpert gaan. Vital staat voor je klaar. Wij behandelen en verwijderen mee-eters op de juiste manier. Zo voorkomen we langdurige klachten zoals acne en zelfs littekens. In slechts vier stappen verminderen wij mee-eters en puistjes tot wel 95%. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem contact met ons op en plan een gratis intakegesprek.

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut