Alles wat je moet weten over pigmentvlekken

Vroeg of laat krijgt bijna iedereen ermee te maken: pigmentvlekken. Over het algemeen zijn ze niet gevaarlijk, maar ze tasten wél je zelfvertrouwen aan. Dat begrijpen wij. In dit blogbericht geven we je meer informatie over pigmentvlekken, de oorzaken en mogelijke behandelingen. Lees even verder.

Wat zijn pigmentvlekken precies?

Pigmentvlekken, ook wel bekend als hyperpigmentatie, zijn vlekken of plekken op de huid die worden veroorzaakt door een overproductie van melanine. Dit is het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid, ogen en haren. Pigmentvlekken zijn in de meeste gevallen donker van kleur.

 

Oorzaken van pigmentvlekken

Pigmentvlekken worden veroorzaakt door verschillende factoren. We sommen de meest voorkomende oorzaken voor je op.

  • Blootstelling aan de zon
  • Hormonale veranderingen
  • Veroudering
  • Huidirritatie
  • Genetische aanleg

 

Pigmentvlekken in je gezicht

Pigmentvlekken kunnen variëren in grootte en kleur en komen meestal voor op de gezichtshuid, handen en armen. Sommige vlekken kunnen ook wat dikker aanvoelen. Pigmentvlekken zijn in de meeste gevallen niet schadelijk voor de gezondheid, maar ze kunnen wel ontsierend zijn en je zelfvertrouwen aantasten. Heb je last van pigmentvlekken? Dan is het allereerst belangrijk dat je voorkomt dat ze verergeren.

 

Tips om pigmentvlekken te voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om pigmentvlekken te voorkomen en verergering tegen te gaan. Deze tips helpen je.

  1. Gebruik altijd een hoge SPF. Minimaal SPF 30, raden wij aan. Smeer dit elke dag, ook als de zon niet schijnt.
  2. Beperk bezoekjes aan de zonnebank. Mensen die vaak onder de zonnebank gaan, hebben een verhoogde kans om pigmentvlekken te ontwikkelen.
  3. Pas op met geparfumeerde huidproducten. Deze kunnen namelijk irritatie én pigmentvlekken veroorzaken.
  4. Vermijd blootstelling aan de zon. Een keer in de zon zitten is natuurlijk niet erg, maar hele dagen liggen bakken? Liever niet.
  5. Gebruik geen huis, tuin en keukenmiddeltjes om pigment te bleken, zoals citroensap. Dit verstoort de barrière van de huid en kan zelfs problemen veroorzaken.

Kun je pigmentvlekken verwijderen?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om pigmentvlekken te verminderen of zelfs te verwijderen. Denk aan laserbehandelingen, peelings en blekende crèmes. Het is heel belangrijk om altijd een huidspecialist te raadplegen voordat je een behandeling overweegt. Wij staan voor je klaar. Samen bekijken we je individuele behoeften en huidtype. Vervolgens bepalen we welke behandeling het beste bij jou past. Zo zorgen we ervoor dat jij je stralende huid weer terugkrijgt.

 

Pigmentvlekken verminderen met een serum

Heb je last van pigmentvlekken en wil je daar graag vanaf? Naast een behandeling op maat is het belangrijk om kwalitatief goede producten te gebruiken. Ook daar helpen wij je graag bij. Ons intensieve serum is geschikt voor huidproblemen zoals donkere vlekken, ouderdomsvlekken, zonnevlekken en een ongelijkmatige huidtextuur. Het vermindert donkere vlekken, kalmeert een doffe huid én verbetert de huidtextuur.

 

Last van pigmentvlekken?

Vital staat voor je klaar. Onze huidspecialisten helpen je graag met een behandeling op maat. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek analyseren we je huid en bekijken we welke verbeteringen je wilt bereiken. Vervolgens stellen we een behandelplan op. Benieuwd wat we voor jouw huid kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut