Puisten door eiwitten: 5 vragen en antwoorden

Sporters en gezondheidsgoeroes zweren erbij: eiwitshakes. Niet meer weg te denken uit een sportieve levensstijl. Maar wist je dat deze shakes bij veel sporters een oorzaak zijn van acne? We hebben het hier over eiwit puistjes. Wat zijn dit precies? Krijg je puistjes van proteïneshakes? En wat kun je doen tegen puisten door eiwitten? In dit blogbericht geven we antwoord op 5 veelgestelde vragen. Lees snel verder.

1. Wat zijn eiwit puistjes?

Eiwit puistjes zijn in principe hetzelfde als normale puistjes. Ze worden veroorzaakt doordat je huid teveel talg aanmaakt. In je huid zitten duizenden talgklieren die talg aanmaken. Dit zorgt ervoor dat je huid een beetje vet wordt. Hierdoor is de huid soepel, droogt deze niet uit en blijft de beschermende functie intact. Behoorlijk nuttig dus!

In sommige gevallen wordt er teveel talg aangemaakt. En dat heeft weer nadelige gevolgen. Doordat er talg achterblijft in je poriën, raken deze verstopt en gaan ze ontsteken. Hierdoor ontstaan er vaak eerst mee-eters. Door deze mee-eters krijgen bacteriën vrij spel. Als gevolg ontsteken de talgklieren en ontstaan er (eiwit) puistjes.

 

2. Wat veroorzaakt eiwit puistjes?

Bij sporters zijn eiwitshakes vaak de grote veroorzaker van eiwit puistjes. Dit komt doordat lactose een grote boosdoener is. Ook vet speelt hierin een rol. Hoewel deze stoffen zorgen voor een stimulering van je spiergroei, zorgen ze er soms ook voor dat je meer puistjes ontwikkelt. Wanneer je een eiwitshake drinkt, krijg je een enorme hoeveelheid lactose in één keer binnen. Een te grote lactose inname is dan ook vaak de oorzaak van puisten door eiwitten.

3. Krijg je puisten van eiwit(shakes)?

Dat eiwitshakes puisten veroorzaken, is iets te kort door de bocht. Acne wordt in sommige gevallen dus wel veroorzaakt door de lactose in melkproducten. In lactose komt namelijk het hormoon IGF-1 voor. Dit staat voor insuline-achtige groeifactor. Dit hormoon heeft enerzijds een positieve werking op je botten en het bevordert je spiergroei, maar anderzijds speelt het ook een rol bij het veroorzaken van acne.

 

4. Hoe veroorzaakt lactose eiwit puistjes?

Lactose stimuleert de productie van het hormoon IGF-1. Dit hormoon is een eiwithormoon en de aanmaak wordt geregeld door groeihormonen. De hoeveelheid IGF-1 in je bloed is ook zeer afhankelijk van je leeftijd. Hoe ouder je wordt; hoe lager de hoeveelheid.

Doordat lactose een boost geeft aan de productie van IGF-1, verandert je hormoonhuishouding. Daar reageren je lichaam en huid op. Wanneer de productie van IGF-1 toeneemt, kan er een ontsteking van de talgklier ontstaan. Door deze ontsteking maken je talgklieren extra talg aan en gaan je poriën verstoppen. Het gevolg: eiwit puistjes.

5. Wat te doen tegen puisten door eiwitten?

Heb jij last van puisten door eiwitten? Dit kun je ertegen doen.

  • Gebruik water of plantaardige melk in je eiwitshakes
  • Ga voor een variant met minder vet en suiker
  • Zorg dat je je huid goed reinigt
  • Laat je huid verder met rust
  • Zorg voor een gezond eetpatroon
  • Drink voldoende water
  • Bezoek een huidspecialist

 

Puisten door eiwitten: behandeling op maat

Wij helpen je graag met een professionele acne behandeling voor eiwit puistjes. Onze specialisten weten precies wat jouw huid nodig heeft. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek gaan we graag met je in gesprek. Zo stellen we een persoonlijk behandelplan op, passend bij je huid. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut