Puisten uitknijpen? Niet doen!

Je wordt ’s ochtends wakker en kijkt in de spiegel. Oh nee, een puistje! Daar wil je het liefste niet mee over straat. En direct even langs de acnetherapeut gaan is ook geen optie (maar wél het beste). En nu? Uitknijpen of laten zitten? Ons advies: lekker vanaf blijven. We vertellen je precies waarom. Lees je mee?

Wat veroorzaakt een puistje?

In je huid zitten veel talgklieren. Deze klieren maken de vetachtige stof talg aan. Talg is een natuurlijke beschermer van de huid en zorgt ervoor dat je huid zacht en flexibel blijft. Maakt je huid echter te veel talg aan? Dan raken je talgklieren verstopt. In plaats van talg dat uit de poriën komt, hoopt dit zich op in een porie. Je raadt het al. Op dat moment ontstaat er een puistje. Vaak ontstaan puistjes tijdens hormonale veranderingen zoals zwangerschap of de puberteit. Ook genetische factoren, voeding, make-up en de zon kunnen puistjes veroorzaken.

 

Waarom je puistjes niet zelf moet uitknijpen

We snappen dat het heel verleidelijk is om puistjes zelf uit te knijpen. Beter een rood plekje dan een geelkopje in je gezicht. Maar ook al sméékt een puistje bijna om aangeraakt te worden: wij raden het sterk af om deze zelf uit te knijpen. En wel om deze redenen.

  • Er zitten veel bacteriën op onze handen. Bij het uitknijpen van puisten komen die bacteriën in het open wondje terecht. Dit leidt tot huidirritatie of zelfs verdere ontstekingen.
  • Talg en bacteriën veroorzaken vaak nog meer puistjes. Knijp je een puistje uit? Dan komen er allemaal bacteriën vrij. Die komen ook in andere poriën terecht.
  • Puisten uitknijpen zorgt voor een grotere kans op littekens. Druk uitoefenen op de huid en eraan pulken irriteert je huid enorm. Zo veroorzaak je ontstekingen die kunnen resulteren in littekens.
  • In sommige gevallen kan het weefsel rondom het puistje dat je net hebt uitgeknepen zelfs veranderen in donkere vlekjes. Zie daar: een ongewenst pigmentvlekje.

Wat te doen in plaats van een puist uitknijpen?

Eén ding is zeker. Puisten uitknijpen is geen verstandige keuze. Maar wat kun je dan wél doen als je een puistje hebt? Er tandpasta opsmeren? In de zon gaan zitten? Camoufleren met een dikke laag concealer? Ons advies: niet doen. In de meeste gevallen is de beste oplossing om van je huid af te blijven. Vaak verdwijnt een puistje weer vanzelf.

Bijna iedereen heeft wel eens last van puistjes. Bij sommigen gaat het vanzelf weg, bij anderen ontwikkelen puisten zich tot een ergere huidaandoening zoals acne. In dat geval helpen wij je graag met een persoonlijke acne behandeling. Zonder medicatie, met resultaat.

 

Puistjes uitknijpen? Liever voorkomen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Met deze tips houd je puistjes op afstand.

  • Let op je voeding. Ongezond eten vergroot de kans op puistjes.
  • Was je gezicht twee keer per dag met een milde, niet uitdrogende reiniging.
  • Gebruik geen zware, dekkende make-up of crèmes.
  • Bescherm je huid tegen de zon en gebruik dagelijks een SPF.
  • Verschoon je kussensloop en reinig je make-up kwasten regelmatig.

Professionele behandeling op maat

Dus. Ook al is het nog zó verleidelijk om puisten uit te knijpen, doe het niet. Je maakt het alleen maar erger. Heb je last van puistjes en wil je daar graag vanaf? Laat het over aan een specialist. Vital staat voor je klaar. Wij behandelen en verwijderen jouw puistjes op de juiste manier. Zo voorkomen we langdurige klachten zoals acne en zelfs littekens. In slechts vier stappen verminderen wij puistjes tot wel 95%. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op.

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut