Soorten acne, verschijnselen en behandeling

Acne is een vervelende huidaandoening waarbij je talgklieren ontsteken. Het kan pijnlijk zijn en zelfs littekens veroorzaken. Je wilt er snel vanaf! Dat begrijpen we. Het is belangrijk om het goed te (laten) behandelen. We leggen je uit hoe je de verschillende soorten acne herkent en aanpakt.

Verschillende soorten acne

Om precies te weten welke soort acne je hebt, is het belangrijk om de kenmerken te herkennen. We zetten drie soorten voor je op een rij.

 • Acne vulgaris is de meest voorkomende vorm van acne. Ook wel jeugdpuistjes genoemd. Het meest kenmerkende aan deze vorm van acne zijn mee-eters, puistjes, littekens en vlekjes. Ook mensen die ouder zijn dan 18 jaar kunnen last hebben van acne vulgaris.
 • Acne conglobata is een ernstige vorm van acne waarbij talgklieren zeer heftig ontstoken zijn. Je herkent dit soort acne aan grote onderhuidse knobbels en abcessen. In de meeste gevallen zorgt het zelfs voor littekens. We zien acne conglobata vaak bij mannen.
 • Acne tarde noemen we ook wel ‘volwassen acne’. Zoals deze benaming al doet vermoeden komt dit meestal voor bij volwassenen. Het uit zich in puistjes, bultjes, mee-eters en vlekjes. Acne tarde lijkt op de reguliere variant van acne en is meestal erfelijk.

Hoe kom ik van mijn acne af?

Allereerst is het belangrijk dat je niet zelf je puistjes uitknijpt. Hoe verleidelijk ook, het veroorzaakt littekens of zelfs ernstigere ontstekingen. Wat je wel kunt doen?

 • Verzorg je huid met de passende paramedische producten. Een huidspecialist weet precies welke producten je nodig hebt.
 • Vermijd voedingsstoffen waar je huid slecht op reageert. Welke voedingsstoffen dat precies zijn verschilt per persoon. Laat je informeren.

De professionele behandeling van diverse soorten acne

Bij Vital helpen we je graag. Een standaardoplossing voor acne is er niet, daarom hebben wij een speciaal vierstappenplan ontwikkeld. Voordat je het stappenplan gaat volgen heb je een intakegesprek met één van onze acnéspecialisten. Dit intakegesprek is gratis en vrijblijvend. Tijdens het gesprek bekijken we jouw huid. Daarna stellen we een persoonlijk behandelplan samen.

Het plan bestaat uit:

 1. Een intollerantietest
  Met een voedselintolerantietest brengen we in kaart of je ergens overgevoelig voor bent. Tijdens de behandeling vermijd je deze voedingsstoffen.
 1. Detox kuur
  Onbewust krijg je veel afvalstoffen binnen. De detoxkuur helpt je bij het verwijderen van deze afvalstoffen. Het is een zeewierkuur met een drievoudige werking: reinigen, remineraliseren en het herstellen van het evenwicht.
  Denk aan medicijnen, make-up, roken en bepaalde voeding. Tijdens de detox kuur gaan we aan de slag met het verwijderen van deze afvalstoffen. Je lichaam wordt als het ware ‘geneutraliseerd’ met deze kuur
 1. Acne behandelingen
  Om de acne onder controle te krijgen beginnen we met wekelijkse behandelingen. Tijdens de behandeling worden alle onzuiverheden uit de huid weggehaald.
 1. Paramedische producten
  Ook thuis is het van belang je huid goed te verzorgen. Daarom raden we je een aantal producten aan die afgestemd zijn op jouw huid.

 

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag? Neem dan contact met ons op en plan een gesprek in.

Neem contact op

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut