6 soorten littekens en de behandeling ervan

Littekens. Ze zijn er in veel verschillende vormen, maten en soorten. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen. Ze geven je vaak een onzeker gevoel. Daar willen we je graag bij helpen. In dit blogbericht vertellen we je alles over zes soorten littekens én de behandeling ervan. Lees je mee?

Soorten littekens

Waar denk jij aan bij het woord littekens? Aan diepe putjes? Vage, witte lijnen? Of aan een prominent litteken na een operatie? Elke huid – en dus elk litteken – is anders. Wil je weten wat voor soort litteken je hebt? We sommen de kenmerken en oorzaken voor je op.

1. Atrofisch litteken

Als je ooit waterpokken of acne hebt gehad, heb je mogelijk littekentjes die eruitzien als kleine gaatjes in je huid. Ook wel bekend als atrofische littekens. Andere mogelijke oorzaken zijn een infectie of medicijngebruik. En ook al zijn ze klein van stuk; atrofische littekens zijn moeilijk te verbloemen met make-up. Behandeling is wél effectief. Vooral als je er snel na het ontstaan mee begint.

2. Hypertrofisch litteken

Hypertrofische littekens zijn vaak rood, hard en dik. Ook treden er regelmatig jeukklachten op. Een hypertrofisch litteken is een genezingsreactie op een diepere wond. Tijdens dit proces maakt je lichaam meer collageen aan dan nodig is. De ontwikkeling van dit litteken kan maanden duren. Na 6 tot 8 maanden ontstaat er een stabiele fase.

3. Keloïd litteken

Een keloïd litteken is een soort hypertrofisch litteken. De meeste littekens stoppen na verloop van tijd met groeien. Dat is bij een keloïd litteken wel anders. De oorzaken zijn uiteenlopend. Van een kleine ontsteking zoals een insectenbeet tot een chirurgische ingreep of oorpiercing. Hoe je keloïden herkent? Ze zijn meestal rood van kleur en steken als knobbel uit je huid.

Een keloïd litteken wordt regelmatig geopereerd. De kans op terugkeer is echter groot. Een specialistische behandeling is daarom een betere optie.

4. Brandwond litteken

Na een verbranding met direct vuur of een heet object ontstaat er vaak een litteken. De ernst hangt af van de diepte en grootte. Een eerstegraads brandwond geeft een ‘beter’ litteken dan een derdegraads. Dit zorgt voor een grote variatie in zowel het soort litteken als de mate van de klachten.

5. Striae

Striae zijn veelvoorkomende littekens die ontstaan wanneer je huid in een korte periode overmatig wordt uitgerekt. Denk aan een zwangerschap, groeispurt of snelle gewichtsverandering. Striae verschijnen vaak als strepen in de huid met een roze, paarse of rode kleur. Uiteindelijk kleuren ze meestal wit. En ook al worden ze beschouwd als een cosmetisch probleem, zijn ze voor velen een doorn in het oog.

6. Littekens acne

Acne komt vaak voor. Helaas laat acne – vooral bij ernstige varianten – littekens achter. Ze ontstaan ook vaak wanneer je zelf puistjes uitknijpt. Hoe ernstiger en langer het ontstekingsproces bij acne; hoe groter de kans op littekens.

De behandeling van littekens

Littekens vertellen je verhaal. Maar ze hoeven je niet te definiëren. Heb je littekens en wil je daar iets aan doen? In plaats van crèmes te smeren en te hopen op het beste, willen wij je graag helpen. Afhankelijk van de soort en aard van het litteken stellen wij een persoonlijk behandelplan voor je op. Hierbij maken we gebruik van de volgende behandelingen.

  • Verschillende soorten peelings
  • Needling behandeling met de Dermapen™

Litteken behandeling met een Dermapen 4™

De Dermapen 4™ beschikt als enige microneedling apparaat over een speciale instelling voor de behandeling van littekens. Hierdoor kunnen de verschillende soorten littekens veel beter worden aangepakt en verbeterd. Tijdens een behandeling maakt de Dermapen™ kleine kanaaltjes in je huid. Hierdoor wordt je huid gestimuleerd om extra collageen aan te maken. Het resultaat? Zichtbaar vervaagde littekens.

Van welke soort littekens wil jij afscheid nemen?

Je littekens zijn een onmiskenbaar onderdeel van je verleden. Maar ze hoeven niet je toekomst te zijn. Onze huidspecialisten bekijken graag wat je huid nodig heeft. Met onze litteken behandelingen maken we een huidverbetering van maar liefst 95% mogelijk. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem contact met ons op.

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut