Verzorging van een donkere huid: 6 tips

Je donkere huid verdient de beste zorg en aandacht. Dit huidtype heeft unieke kenmerken en behoeften, met name doordat een donkere huid meer melanine produceert. Naast dat dit zorgt voor een betere natuurlijke bescherming tegen de zon, kan het ook huidproblemen zoals droogheid en donkere plekken veroorzaken. Hoe je jouw donkere huid gezond en stralend houdt? In dit blogbericht geven we je 6 tips. Lees snel verder. 

1. De verzorging van een donkere huid: hydrateer goed en regelmatig

Een donkere huid kan sneller uitdrogen. Het resultaat? Een doffe uitstraling. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Gebruik daarom elke dag een goede vochtinbrengende crème. Zoek naar een crème met ingrediënten zoals hyaluronzuur. Deze ingrediënten helpen om vocht vast te houden en maken je huid zacht en soepel. Breng de crème bij voorkeur direct na het douchen aan, wanneer je huid nog een beetje vochtig is.

2. De beste zonnebrand voor een donkere huid

Hoewel een donkere huid beter beschermd is tegen de zon dan een lichte huid, is het gebruik van zonnebrandcrème nog steeds heel belangrijk. UV-stralen kunnen namelijk veroudering van de huid veroorzaken. De beste zonnebrand voor een donkere huid? Gebruik elke dag minstens SPF 30. Ook als het bewolkt is en in de winter!

3. Gebruik zachte reinigingsproducten bij de verzorging van een donkere huid

Heb je een donkere huid en wil je deze graag goed verzorgen? Gebruik dan een milde reiniger die geen harde sulfaten of alcohol bevat. Deze ingrediënten kunnen je huid namelijk uitdrogen. Kies een reiniger die je huid schoonmaakt zonder de natuurlijke oliën te verwijderen. Reinig je gezicht twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds. Gebruik ook in de rest van je huidverzorgingsroutine producten met milde ingrediënten.

4. Exfolieer je huid voorzichtig

Exfoliëren helpt om dode huidcellen te verwijderen en je huid glad te maken. Wij raden aan om zachte exfolianten te gebruiken zoals glycolzuur of melkzuur. Harde scrubs? Liever niet. Het is verstandig om je huid niet te vaak te exfoliëren om huidirritatie te voorkomen. Dat geldt niet alleen voor de verzorging van een donkere huid. Iedere huid is anders en heeft andere behoeften. Voordat je zelf aan de slag gaat met exfoliëren, raden wij aan om een huidspecialist te bezoeken. 

 5. De verzorging van een donkere huid en hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie, beter bekend als donkere vlekken, is een veelvoorkomend probleem bij donkere huidtypes. Ingrediënten zoals vitamine C kunnen helpen om de huid te egaliseren en pigmentvlekken te verminderen. 

 6. Vermijd deze producten in de verzorging van een donkere huid

Irritatie minimaliseren is het allerbelangrijkste voor je huid. Ongeacht je huidskleur. Van een ontsteking wordt namelijk geen enkele huid blij. De volgende producten kun je het beste vermijden. 

  • Geparfumeerde huidverzorging 
  • Harde scrubs en reinigingsborstels met stugge haren 
  • Stukken zeep 
  • Ingrediënten die de huid irriteren: denk aan menthol, munt, eucalyptus en citroen 

Aan de slag met de beste verzorging van een donkere huid 

Heb je een donkere huid en wil je graag meer weten over de verzorging? Of heb je last van huidproblemen en wil je daar graag vanaf? Wij staan voor je klaar. Onze huidspecialisten gaan met je in gesprek en samen zorgen we ervoor dat jij een stralende huid krijgt. Neem nu contact met ons op. 

Intake inplannen

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut