Alles over acne rosacea (inclusief tips)

Het verschil tussen acne en acne rosacea

Acne en acne rosacea zijn niet hetzelfde. Het zijn beiden ontstekingen en vallen – zoals de naam al doet vermoeden – onder de noemer acne. Bij ‘reguliere’ acne heb je te maken met ontstoken talglieren. Bij rosacea gaat het om ontstoken bloedvaatjes. Hoewel rosacea niet te genezen is, is het wel goed te behandelen.

Mogelijke oorzaken van rosacea

Het is onbekend hoe rosacea precies ontstaat. Toch zijn er een aantal oorzaken waardoor de huidaandoening verergert:

 • Voeding (pittig of gekruid eten)
 • Genetisch bepaald (gaat vaak samen met couperose)
 • Verkeerd cosmeticagebruik
 • Zonlicht of temperatuurswisselingen
 • Stress
 • Medicatie
 • Alcohol of warme dranken
 • Sommige geneesmiddelen

Heeft voeding effect op mijn huid?

Jazeker. Wanneer je overgevoelig bent voor bepaalde voedingstoffen zie je dit terug in je huid. Om acne rosacea te verminderen is het van belang te letten op wat je eet en drinkt. Een eerste stap is het vermijden van histaminerijk voedsel. Door histaminerijke voeding zetten de bloedvaatjes namelijk uit. Het stofje zit bijvoorbeeld in avocado, tomaat, aardbei, yoghurt, kaneel, gember of koriander. Om een écht goed effect te bereiken raden we je aan een voedselintolerantie test te doen. In

Zo verminder je acne rosacea

Let behalve op voeding op een aantal andere zaken:

 1. Vermijd UV licht zoveel mogelijk en gebruik altijd een dagcrème met een hoge beschermingsfactor. Zelfs als de zon niet schijnt. Kies voor een crème zonder oliën of vetten.
 2. Ga niet te lang onder de (hete) douche staan en sla de sauna een keertje over. Door warmte openen bloedvaten. Dat betekent een grotere kans op ontstekingen.
 3. Agressieve huidbehandelingen zoals scrubben, microdermabrasie en bindweefselmassages doen rosacea geen goed. Niet doen dus!

Maar wat moet ik dan wel doen? We horen het je denken. Start met een professionele behandeling. Ons deskundige personeel helpt je graag.  We beginnen met een voedselintolerantietest. Vervolgens krijg je een detox kuur en plannen we wekelijkse rosacea behandelingen in. Ook thuis ga je aan de slag. Je krijgt paramedische producten mee waarmee je een verdere verbetering van je huid realiseert.

Meer weten?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Neem contact op

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut