Het verschil tussen een droge en vochtarme huid + tips

Heb jij een droge huid? Of is jouw huid juist vochtarm? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is er wel degelijk een verschil tussen de twee. Een droge huid heeft namelijk andere oorzaken, symptomen én een andere behandeling nodig dan een vochtarme huid. In dit artikel ontdek je alles over de verschillen, zodat jij de juiste keuzes kunt maken op het gebied van huidverzorging. Lees je mee?

Een droge huid herkennen 

Een droge huid – bijvoorbeeld in het gezicht – is eenvoudig te herkennen aan een aantal specifieke symptomen. Een droge huid voelt bijvoorbeeld ruw aan en vertoont schilfering. In sommige gevallen leidt dit tot roodheid, jeuk en een strak gevoel. Je herkent daarnaast eerder zichtbare fijne lijntjes, omdat je huid minder elastisch is.

De oorzaak van een droge huid

Een droge huid heeft een gebrek aan natuurlijke oliën op de huid. Dit heeft verschillende oorzaken, variërend van externe factoren tot genetische aanleg. We zetten een aantal externe oorzaken van een droge huid op een rijtje:

  • Lage luchtvochtigheid. Tijdens de wintermaanden is de luchtvochtigheid lager. Hierdoor kan het vocht in je huid verdampen.
  • Heet water en zeep. Het gebruik van te warm water en agressieve zeep wassen de natuurlijke oliën van de huid weg.
  • De natuurlijke productie van oliën neemt af naarmate we ouder worden.
  • Medicijnen. Sommige medicijnen – zoals antihistamine en antidepressiva – hebben een droge huid als bijwerking.

Wat te doen tegen een droge huid

Om een droge huid te behandelen, moeten de ontbrekende oliën aangevuld worden. Dat kan met behulp van verschillende crèmes en oliën, speciaal voor de droge huid. Deze hydrateren en voeden de huid, voor een stralend resultaat.

Een stapje verder gaan? Kom dan eens langs bij Vital. Tijdens een gratis intakegesprek bekijken we wat jouw huid nodig heeft en stellen we een persoonlijk behandelplan op.

Een vochtarme huid herkennen 

Een vochtarme huid heeft niks te maken met de hoeveelheid natuurlijke oliën in de huid. De huid houdt in plaats daarvan onvoldoende water – vocht, dus – vast. Hierdoor kan de huid er dof uitzien, en steken fijne lijntjes eerder de kop op. Merk je dat je make-up snel vervaagt na het opbrengen? Ook dat is mogelijk een teken van een vochtarme huid. De huid is namelijk niet voldoende gehydrateerd om de producten goed vast te houden.

De oorzaak van een vochtarme huid 

De vochtarme huid houdt dus niet genoeg vocht vast. Dat heeft verschillende oorzaken. Vaak is het een combinatie van interne en externe factoren die bijdragen aan dit huidtype. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van een vochtarme huid:

  • Je drinkt te weinig water. Een goede hydratatie begint van binnenuit. Drink dus eens een glas water (of twee) extra per dag.
  • Externe invloeden. Droge lucht – bijvoorbeeld van de airco of de centrale verwarming – kan de natuurlijke vochtbalans van de huid verstoren.
  • Leeftijd. Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke productie van hyaluronzuur en collageen in de huid af. Hierdoor houdt de huid minder vocht vast.
  • Hormonale veranderingen. Hormonale schommelingen, zoals tijdens een zwangerschap, menopauze of gedurende je cyclus, kunnen van invloed zijn op je huid.

Een vochtarme huid herstellen 

Om een vochtarme huid effectief aan te pakken, is het belangrijk om hydraterende producten (bijvoorbeeld met hyaluronzuur) te gebruiken. Benieuwd welke producten geschikt zijn voor jouw huid? Bij Vital kijken we graag met je mee naar je huidige verzorgingsroutine. Je ontvangt vervolgens een op maat gemaakt advies, passend bij jouw huidtype.

We raden je daarnaast aan om je voedingspatroon en waterinname onder de loep te nemen. Het eten van voldoende groenten en fruit en het drinken van genoeg water kan een wereld van verschil maken.

Vital staat voor je klaar

Iedere huid is anders en heeft andere behoeften. Ook een droge of vochtarme huid. Onze specialisten voorzien je graag van een persoonlijk advies. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek stellen we samen een persoonlijk behandelplan op. Een stralende huid was nog nooit zo dichtbij!

Intake inplannen

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut