Alles wat je moet weten over voeding en rosacea

Als je zoekt naar informatie over rosacea en voeding, kom je vast en zeker veel dezelfde adviezen tegen. Het internet staat vol met eliminatiediëten en lijstjes met histaminerijke voedingsmiddelen. Maar is voeding eigenlijk wel een oorzaak van rosacea? Kun je bepaalde voedingsmiddelen beter vermijden? En wat is de beste behandeling? In dit blogbericht geven we antwoord op al je vragen. Lees snel verder.

Is voeding een oorzaak van rosacea?

Laten we eerst een misverstand uit de wereld helpen. Voeding is geen directe oorzaak van rosacea. De exacte oorzaak is zelfs niet helemaal duidelijk en bovendien per persoon verschillend. Wat wél klopt, is dat bepaalde voedingsmiddelen en dranken een trigger kunnen zijn voor het opvlammen van symptomen van rosacea.

 

Voedingstriggers en rosacea

Er zijn een aantal voedingsmiddelen en dranken die de symptomen van rosacea bij veel mensen doen verergeren. We sommen de meest voorkomende op.

  • Pittig voedsel. Hete pepers, curry’s of ander sterk gekruid voedsel kan bij sommige mensen roodheid en flushing van de huid veroorzaken.
  • Alcohol. Een bekende trigger van rosacea. Met name rode wijn, bier, bourbon, gin, wodka en champagne worden vaak geassocieerd met een verergering van klachten.
  • Heet voedsel en dranken. Hete soepen, thee en koffie kunnen bij sommige mensen symptomen van rosacea verergeren.
  • Zuivelproducten. Met name volle melk en kaas kunnen triggers van rosacea zijn. Dit kan te wijten zijn aan het lactosegehalte of de aanwezigheid van bepaalde eiwitten in zuivelproducten.

 

Rosacea en voeding: histamine

Er mist nog iets in dit rijtje. Histaminerijke voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine worden namelijk vaak geassocieerd met rosacea. Denk aan gerookt vlees, vis, zuurkool, citrusvruchten, tomaten en de grootste ‘boosdoener’: chocolade. Maar… Is het eigenlijk wel bewezen dat dit triggers zijn?

Rosacea en voeding vermijden

Als je last hebt van rosacea, neig je er misschien naar om al deze voedingsmiddelen te vermijden. Maar is dat eigenlijk wel nodig? Ons antwoord is luid en duidelijk: nee. Of je rosacea klachten wel of niet op een bepaalde voedingstrigger reageren, verschilt namelijk per persoon. Een beter advies is om een voedingsdagboek bij te houden. Observeer welke voedingsmiddelen en dranken bij jou symptomen veroorzaken of verergeren. Vervolgens kun je overwegen om deze voeding uit je dieet te schrappen.

Het beste advies? Neem contact op met een huidspecialist. Die kijkt samen met jou of en welke voedingsmiddelen bepaalde triggers veroorzaken.

 

Persoonlijk advies over rosacea en voeding

Vital staat voor je klaar. Samen kijken we naar wat je precies eet en drinkt. Vervolgens bekijken we je persoonlijke triggers en inventariseren wat relevant en haalbaar is om aan te pakken. Eén van onze huidspecialisten neemt hierbij een voedselintolerantietest bij je af. We testen op 117 verschillende voedingsstoffen en meten de reacties door energiepunten te zoeken op de energiebanen. Dit testen we in de handpalm of naast de vingernagel. Vervolgens start je met een detox kuur en creëren we een persoonlijk voedingsadvies op maat. Want dat verdien je.

 

Een rosacea behandeling op maat

Wat je ook verdient, is een rosacea behandeling. Naast dat we naar je voeding kijken, nemen we ook je huid onder de loep. Samen bespreken we je klachten en wensen. Vervolgens maken we een behandelplan op maat. We plannen hierbij wekelijkse behandelingen om je rosacea aan te pakken. Hoeveel behandelingen je nodig hebt? Dat verschilt per persoon. Wanneer je huid onder controle is, bouwen we de behandelingen af. Ook geven we de juiste producten mee naar huis. Deze verbeteren je huid nog verder. Het resultaat? Minder roodheid en een rustigere en egalere huid.

 

Vragen over rosacea en voeding?

Heb je nog vragen over rosacea en voeding? Of wil je graag een behandeling plannen? Neem dan contact met ons op en plan een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Samen zorgen we dat jij een stralende huid (terug)krijgt. Zien we je snel?

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut