Striae verminderen? Ontdek onze tips

Vooral vrouwen krijgen er vaak mee te maken: striae. Beter bekend als striemen. Of als doorn in het oog. Hoewel het heel normaal is, schamen we ons er vaak voor. Maar hoe ontstaan beginnende striae eigenlijk? En kun je er zelf iets aan doen? Wij vertellen je alles. Lees even verder.

Beginnende striae

Striae ontstaan over het algemeen wanneer je huid in een korte periode overmatig wordt uitgerekt. Denk aan een zwangerschap, groeispurt, snelle gewichtsverandering óf wanneer je aan bodybuilding doet. Andere mogelijke oorzaken zijn langdurige blootstelling aan het stresshormoon cortisol, overmatig gebruik van lokale steroïden en genetische aanleg.

Hoe beginnende striae eruitzien? Vaak verschijnen ze als kleine strepen in de huid met een vage roze, paarse of rode kleur. Na verloop van tijd worden de striemen duidelijker zichtbaar. Uiteindelijk kleuren ze meestal wit.

Kun je striae voorkomen?

We vallen maar meteen met de deur in huis. Striae geheel voorkomen is helaas niet mogelijk. Het is een natuurlijk verschijnsel dat nou eenmaal bij bepaalde levensfases hoort en is vaak genetisch bepaald. Op een gezond en constant gewicht blijven helpt mogelijk wel.

Striae tijdens en na de zwangerschap

Zoals we al vertelden, ontstaan striae vaak tijdens óf na de zwangerschap. Maar liefst 50 tot 90% van de zwangere vrouwen heeft ermee te dealen. Als je zwanger bent, neemt de omvang van je buik snel toe. Hierdoor wordt de rekbaarheid flink op de proef gesteld. Zwangerschapsstriemen zijn een onvermijdelijk gevolg. Wanneer je precies striae krijgt tijdens de zwangerschap, verschilt per persoon. Veelvoorkomende momenten zijn het laatste trimester en na de bevalling.

Striae op de 4 B’s

Striae ontstaan op vele plekken op het lichaam. Er zijn een aantal plekken die extra vatbaar zijn.

  • Striae op de buik. Dit is niet alleen het geval bij zwangere vrouwen. Het ontstaat ook door een snelle toe- of afname van gewicht.
  • Striae op de benen. Met name de bovenbenen zijn gevoelig voor striae. Vaak vanwege wisselingen in gewicht.
  • Striae op de borsten. Borsten groeien én krimpen in de loop der jaren. Dit veroorzaakt mogelijk striae.
  • Striae op de billen. Ook de huid op de billen wordt snel uitgerekt bij gewichtstoename. Als je afvalt neemt de omvang van je billen veelal af. Dit vergroot de kans op striemen.
  • Striae op de armen. Dit zie je vooral bij sporters die in een korte tijd hard trainen. De spiermassa neemt in een hoog tempo toe. Zo ontstaan er onderhuidse scheurtjes die vaak tot zichtbare striemen leiden.
  • Striae in de pubertijd. Bij de snelle groei van het lichaam of lichaamsdelen in de groeispurt ontstaat kan op verschillende plekken striae ontstaan.

Wat te doen tegen striae?

Wanneer je last hebt van striemen, kom je er waarschijnlijk niet helemaal vanaf. De volgende tips helpen wél bij het verminderen van striae.

  1. Hydrateren. Uit onderzoek blijkt dat goede hydratatie essentieel is om tekenen van striae te verminderen.
  2. Naverzorging. De ernst van striae verminderen? Maak gebruik van therapeutische producten. Vitamine A is hierbij een belangrijk bestanddeel.
  3. Bescherming. Bescherm je huid met zonnebrandcrème met een hoge factor. Zo bescherm je de littekens én zorg je ervoor dat de huid niet verder beschadigt.

Hoe haal je striae weg?

Striae 100% verwijderen is niet mogelijk, +/- 60 tot 70% verminderen wél. Bovenstaande tips helpen je verder. Een persoonlijk behandelplan is echter het meest effectief. Wij helpen je hier graag bij. Onze behandelingen met een Dermapen™ zijn bewezen effectief bij het verminderen van striae. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut