Helpt zonlicht of de zonnebank tegen acne?

Van die zomerdagen waarop je de warme zonnestralen op je gezicht voelt. Of juist een half uurtje onder de zonnebank. Midden in de winter. Dat is genieten. En ook nog eens goed voor je humeur. Daarnaast denken veel mensen dat de zon (of de zonnebank) helpt tegen acne. Maar klopt dat? Of wordt acne door zonnen alleen maar erger? Wij delen het antwoord met je.

De invloed van de zon op acne

We kunnen er kort over zijn. Inmiddels weten we namelijk dat te veel zon niet goed is voor een acne gevoelige huid. Ook regelmatig onder de zonnebank kan acne verergeren. Dat heeft een aantal redenen. We zetten ze voor je op een rij.

Mallorca acne

Dit is een vorm van acne die ontstaat door de zon. De naam heeft echter niks met het eiland te maken. Sterker nog, je hoeft er niet eens voor op vakantie. Deze vorm van acne ontstaat namelijk door de combinatie van vette zonnebrandproducten, zon en veel transpireren. De producten sluiten je huid af waardoor talg wordt opgesloten. Het gevolg? Verstopte poriën en puistjes.

Een verdikking van de dode huidlaag

Om je huid te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon en de zonnebank, ontstaat er een verdikking van de dode huidlaag. Door deze verdikking kan talg de huid niet meer uit, waardoor dit vast blijft zitten. Ook dit zorgt voor verstoppingen en dus meer acne.

Huidverkleuring door de zon

Ga je met acne de zon in? Dan is de kans groot dat er huidverkleuring ontstaat. Hierdoor herstelt je acne minder goed en kunnen er vlekken ontstaan die lastig te verwijderen zijn. Gebruik daarom zonnebrand met een hoge factor. Kies altijd voor producten die olievrij of op waterbasis zijn

Een stralende huid na het zonnen

Heb je het idee dat jouw huid juist beter is geworden na een vakantie naar de zon of een bezoek aan de zonnebank? Dat kan. De zon zorgt er namelijk voor dat talg indroogt in de huid. Je huid ziet er dan – op het moment zelf – een stuk beter uit. Helaas is dat voor korte duur. Zodra de zon weer achter de wolken verdwijnt, krijg je een explosie van acne. Dat komt doordat deze puistjes en oneffenheden lange tijd zijn onderdrukt.

Ons advies

Ons advies is simpel. Geniet van de zon. Maar doe dat met mate. Gebruik daarnaast goede zonnebrandproducten om acne, puistjes en mee-eters te voorkomen. Je huid zal je dankbaar zijn. Niet alleen vandaag, maar ook over twintig jaar.

Heb je op dit moment last van acne en wil je daar graag vanaf? Dan helpen wij je graag. Neem een kijkje bij onze acnebehandeling of neem meteen contact met ons op.

Download gratis 10 tips tegen acne
Tips tegen acne | Vital Acne Instituut